Atitudinea SPUSTV ca urmare a interviului acordat de Dl. Alexandru Lazescu site-ului HOTNEWS

Alexandru Lazescu despre restructurarea in TVR: Personalul trebuie redus cu circa 10%; va scadea semnificativ bugetul alocat orelor suplimentare si lucrului in week-end

de Costin Ionescu HotNews.ro Joi, 17 noiembrie 2011, 14:47 Economie | Media & Publicitate

SPUSTV: 1.De ce interviul a fost din nou dat publicitatii inainte ca acest plan de restructurare in TVR sa fie discutat cu partenerul social si sa fie discutat si analizat in CA?

Conducerea TVR intentioneaza sa reduca personalul institutiei - in jur de 3.300 de angajati - cu aproximativ 10%, sa externalizeze activitatile sezoniere si sa restructureze bugetul alocat pentru ore suplimentare si lucrul in zilele de sambata si duminica, a declarat pentru HotNews.ro presedintele-director general al TVR, Alexandru Lazescu. Potrivit acestuia, masurile fac parte dintr-un plan ce urmareste sa diminueze costurile televiziunii cu circa 50 de milioane de lei. Scopul, spune Lazescu, este sa se echilibreze veniturile si cheltuielile in conditiile in care situatia financiara este critica si nu se mai poate taia din alte zone importante de cheltuieli, cum ar fi contractele pentru transmisiuni sportive. • Alexandru Lazescu a explicat pentru HotNews.ro intentiile de reorganizare si restructurare a personalului si activitatilor TVR pe baza unui plan la care conducerea televiziunii a lucrat, impreuna cu o companie de consultanta elvetiana, inca din primavara si din care a rezultat un raport ce trebuie votat in Consiliul de Administratie.

SPUSTV: 2. De ce s-a preferat sa se comunice aceste masuri in exterior inainte de a fi facuta o informare in interiorul SRTV?

1.Vezi cum explica, in septembrie, Alexandru Lazescu "situatia financiara critica" din TVR. Potrivit sefului TVR, planul spune ca o parte din reducerile de personal avute in vedere - circa 5-6% din totalul personalului (putin peste jumatate din totalul disponibilizarilor urmarite) - vor avea loc pana in februarie, iar restul in aprilie, cand va expira actualul Contract Colectiv de Munca. In prima faza, restructurarea are in vedere mai ales angajati implicati in activitati cu sezonalitate ridicata, iar cu o parte dintre acestia vor fi discutate noi formule de colaborare.

SPUSTV: 3. Care este motivatia deciziei de a face disponibilizari pana in februarie? De ce considerati ca din aprilie Contractul Colectiv de Munca nu va mai exista sau ca drepturile prevazute in acest Contract Colectiv de Munca vor disparea subit si in totalitate?

Cele trei directii de actiune din raportul invocat de Alexandru Lazescu: • "O prima directie este restructurarea activitatilor. Sunt activitati traditionale existente in interiorul televiziunii care au o sezonalitate pronuntata, nu avem nevoie de ele decat pe perioade limitate. (...) Normal, orice analiza faci iti spune ca trebuie sa externalizezi o astfel de activitate."

SPUSTV: 4. SRTV este clasificata ca unitate cu foc continuu, atunci care sunt activitatile cu sezonalitate pronuntata?

• "In al doilea rand, avem o regandire, o restructurare a felului in care normam, in care se lucreaza. Noi aici avem o componenta importanta financiara care greveaza televiziunea datorita faptului ca avem un buget important de ore suplimentare, sambete si duminici. (...) Trebuie sa regandim acest lucru astfel incat efortul pe care il facem sa duca la o scadere semnificativa a bugetului alocat orelor suplimentare si costurilor legate de activitati desfasurate sambata si duminica."

SPUSTV: 5. Orele suplimentare si activitatile de sambata si duminica deriva din:

- programe deficitar organizate de realizatori;

- lipsa de personal;

- fluxuri de activitate cu zone inguste;

- indisciplina personalului de conducere si/sau de executie;

- interese materiale personale in dauna institutiei;

- contracte care nu prevad clar responsabilitatile partenerilor de productie.

Sindicatul nostru a atras atentia asupra indisciplinei in productie solicitand remedierea acestor situatii. Nu s-a luat nici un fel de masuri in afara de acelea de reducere a bugetului alocat pentru ore suplimentare si sambete si duminici.

• "Al treilea lucru - o restructurare de personal: e vorba de disponibilizari. Pe analiza pe care am facut-o avem in vedere doua elemente: o reducere de personal si o limitare a numarului de colaboratori."

SPUSTV: 6. Pe ce principii si criterii se fac disponibilizarile si din ce sectoare de activitate?

SPUSTV: 7. Daca avem angajati competenti, de ce folosim colaboratori? Pe incompetenti cine i-a angajat si de ce?

Alexandru Lazescu, despre restructurarile de personal: • "E vorba de disponibilizari. Pe baza analizei pe care am facut-o, avem in vedere doua elemente: o reducere de personal si o limitare a numarului de colaboratori." • "Trebuie sa lucrezi cu colaboratori, e bine sa ai o institutie deschisa, dar evident lucrul asta trebuie controlat. Noi am scazut numarul de colaboratori - oameni pentru care platesti drepturi de autor sau colaboreaza punctual sau permanent pe emisiuni. In 2010 erau vreo 739 in total. Ca numar sunt multi, dar constanti nu sunt multi. Unii sunt colaboratori pe care ii inviti, un fel de freelanceri - ii foloseste orice televiziune, orice publicatie, in niciun caz nu trebuie renuntat la ei, dar trebuie sa limitam numarul lor." • "Cred ca e realist sa avem o reducere a personalului cam cu 10% din total. In acest moment televiziunea are aproximativ 3300 de angajati, in jurul a 10% pot fi facute disponiblizari fara a incurca in vreun fel procesul de functionare a televiziunii."

SPUSTV: 8. Pana la urma s-au facut analize sau vreti sa faceti disponibilizari pentru ca dumneavoastra considerati realist un procent de 10 % sau acestea sunt directivele de partid?

• "Sunt avute in vedere toate zonele de activitate. In general, lumea cand se gandeste la televiziune se gandeste la jurnalisti sau realizatori. Dar sunt componente precum productia artistica, care are cam 900 de oameni, sunt foarte multi - electricieni, masinisti etc. Asa e la orice televiziune publica."

SPUSTV: 9. Pai tocmai masinisti si electricieni avem putini, raportat la numarul si masa de echipamente, timp de montaj si exploatare, locatii uneori imposibile, cu mare risc, in timp ce jurnalisti si realizatori avem in exces, fara obiectul muncii, adusi pe criterii nu tocmai ortodoxe.

• "Nu e simplu sa schimbi asta, cine spune asta nu stie situatia. (...) Prin sistemul folosit de televiziunea din Irlanda - colaborari pe termen mai lungi pentru anume activitati de productie (...) - ai o forta de munca flexibila, care e motivata sa obtina performanta, sa recastige un contract dupa trei ani, ceea ce schimba regula jocului din temelii."

SPUSTV: 10. Codul Muncii din Romania prevede ca angajarea pe perioada determinata reprezinta EXCEPTIA si nu regula!

Alexandru Lazescu, despre externalizarea activitatilor cu sezonalitate pronuntata: • "Sunt activitati traditionale existente in interiorul televiziunii care au o sezonalitate pronuntata, nu avem nevoie de ele decat pe perioade limitate - atunci cand se lanseaza grilele, de exemplu. Sunt luni intregi pe parcursul unui an in care oamenii aceia nu au ce face efectiv, nu tine de ei, dar nu ai ce sa le dai sa faca. Normal, orice analiza faci iti spune ca trebuie sa externalizezi o astfel de activitate si sa apelezi la ea pe perioada in care ai nevoie. Pot fi conventii civile, in general acesta este aranjamentul." • Cati oameni ar fi afectati? "Pe baza analizei noastre preliminara cred ca ne ducem spre 200 de oameni, poate mai mult, pe aceasta zona. Unele cazuri sunt evidente, in alte cazuri trebuie analize mai nuantate." • "Pe fond, si m-am uitat la una din televiziunile irlandeze, poti externaliza destul de mult - ai inclusiv felul in care faci contracte cu producatori independenti din exterior. Dar chestiunea asta nu poti sa o realizezi decat daca televiziunea este organizata de asa natura incat sa nu ai incarcare cu personal. Pentru ca, daca tu ai oameni care nu fac nimic inauntru si apelezi la oameni in afara, nu ai facut nimic. Asta a fost, dupa parerea mea, una din greselile majore facute de Tudor Giurgiu. Nu ideea in sine de a externaliza, pentru ca sigur poti avea lucruri performante din exterior, dar trebuie sa ai un mecanism prin care sa nu platesti si in interior si in exterior."

SPUSTV: 11. Externalizarile, de regula, au costuri mai mari decat cheltuielile cu proprii angajati! Externalizarile favorizeaza comisioane pentru unii din cei ce incheie contractele externe!

Alexandru Lazescu despre restructurarea normativelor privind orele suplimentare, lucrul sambata si duminica: • "Noi aici avem o componenta importanta financiara care greveaza televiziunea din cauza faptului ca avem un buget important de ore suplimentare, sambete si duminici. Orele suplimentare nu le pun in discutie, desi trebuie sa te organizezi de asa natura, incat sa ai totusi mai putine. Dar sporurile pe care le platim si care sunt consistente - se plateste dublu - pentru sambata si duminica se pot solutiona prin reorganizare: gandirea activitatii in schimburi, de exemplu, pentru ca totusi o televiziune, o structura media pe anumite componente precum stirile e o structura in foc continuu." • "Chestiunea asta nu e atat de simplu de gestionat, pentru ca sunt prevederi in contractul colectiv de munca. Dar, in fond, trebuie sa regandim acest lucru astfel incat efortul pe care il facem sa duca la o scadere semnificativa a bugetului alocat orelor suplimentare si costurilor suplimentare legate de activitati desfasurate sambata si duminica. Si nu sunt sume mici." • "Renuntarea la aceste sporuri - o ajustare in cazul unora dintre ele, disparitia cu totul a altora - ar insemna 15-20 de milioane de lei, poate mai mult, ca economie" • "In plus, o chestiune la care cu siguranta se va renunta sunt bonurile. Le-am limitat in ultimul an, dar nu foarte mult din cauza de CCM. Vom renunta, practic, la toate sporurile care erau. "

SPUSTV: 12. Cu siguranta nu se va renunta la „bonusuri” pentru ca marea lor majoritate sunt prevazute in legislatia in vigoare. Prevederile CCM au la baza legislatia muncii in vigoare, care motiveaza atat activitatea salariala de executie cat si cea manageriala. Iar bonusurile nu au fost chiar atat de impovaratoare. Depinde la ce nivel de intrari financiare sunt raportate. Daca se vor reduce in continuare intrarile la bugetul SRTv, firesc, cheltuielile cu salarizarea vor parea tot mai mari.

Alexandru Lazescu, despre restructurare si productia de televiziune: • "Acest tip de restructurare mai are in vedere doua lucruri: o limitare semnificativa a productiilor pe anumite canale ale televiziunii. Nu ma refer la TVR 1, TVR 2, sunt alte canale unde putem limita semnificativ numarul de productii. Se produce prea mult in studiourile teritoriale. Oamenii pot sa zica fondul de salarii e acelasi, fie ca produc cinci ore sau 10-12 ore, nu intervin costuri salariale in plus. E partial adevarat. Pe de o parte, am ore suplimentare, tot felul de alte lucruri care apar cand produci mult. Pe de alta parte nu poti sa produci lucruri de calitate." • "Cred ca studiourile teritoriale nu ar trebui in niciun caz sa produca mai mult de patru, poate cinci ore pe zi. Sunt zone cum e Clujul si Muresul unde e si limba maghiara, acolo sigur se poate produce mai mult. Dar in general vorbind nu ar trebui mai mult de 4 ore pe zi. Un post produce 12, poate 14 ore e zi - e mult prea mult si nu produce bine. Nimeni in alte tari nu produce atat." • "Din aceasta grila lucram la cateva tipuri de emisiuni, inclusiv una care se va difuza duminica seara, dupa Divertis, in care sunt implicate intr-o maniera importanta studiourile teritoriale."

SPUSTV: 13. Trebuie facuta o discutie serioasa pentru a se gasi solutii potrivite.

Despre intentii de reforma salariala: • "Mai e un element care nu e simplu de facut: o reforma salariala in interior. In acest moment exista discrepante mari intre performanta salariala si salariul pe care il primesti. Din pacate, legislatia muncii e foarte rigida din acest punct de vedere si nu ai mecanisme legale prin care sa micsorezi salariul - poti sa-l maresti, nu sa-l micsorezi. Acest lucru va fi un obiectiv important suplimentar pe care trebuie sa-l avem in vedere pentru ca asta produce disensiuni si duce la un deficit de competitivitate. Exista o frustrare legitima cand vezi pe cineva care nu face mare lucru si tu muncesti 12 ore pe zi si ai salariul jumatate nu poti fi motivat. Chestiunea asta in mediul privat se face mult mai simplu, cu toate ca e aceeasi legislatie a muncii. La noi aici lucrurile sunt mai complicate."

SPUSTV: 14. Conducerea SPUSTV tot asa gandeste. Cine a oprit un asemenea demers din partea conducerii?

Ce asteptari are Alexandru Lazescu de la Consiliul de Administratie si de la dialogul cu sindicatele Rep.: Pana acum, lumea spunea ca nu pot fi dati oameni afara la TVR. De data aceasta, cum puteti sa disponibilizati circa 300 de oameni? Alexandru Lazescu: Se poate, pentru ca noi suntem legati de un contract colectiv de munca, iar acesta expira la inceputul lui aprilie. Dorinta noastra e sa discutam cu sindicatele pentru ca interesul e comun si vrem sa cadem de acord asupra unor masuri chiar inainte sa expire CCM. Pentru ca in momentul in care expira CCM, sigur, incepem sa discutam altul, dar nu mai avem in spate (povara actualului contract - n.r.).

SPUSTV: 15. In primul rand de ce au fost facute angajari in continuare?

SPUSTV: 16. De ce nu s-a procedat la o analiza a resurselor interne existente, iar acolo unde prisoseau sau erau compatibile cu noile nevoi, sa fie redistribuite in locurile cu deficit de personal dupa o pregatire prealabila necesara pentru noul loc de munca. Solutii ar fi existat, asa cum ar fi existat si dorinta, din partea SPUSTV, de solutionare fara convulsii sociale. Conditia era doar de transparenta, disponibilitate si buna credinta.

Restructurarea in Televiziunea publica trebuie facuta din doua motive. Obiectivele noastre sunt sa echilibram financiar veniturile si costurile, iar asta inseamna ca noi sa taiem costuri undeva in jur de 50 de milioane pe an, in principal pe partea de personal.

SPUSTV: 17. Intrarile si unele iesiri financiare sunt legate in primul rand de prevederi legislative nefavorabile SRTV. Schimbarea acestora presupune vointa politica. SPUSTV a incercat sa sensibilizeze factorii politici, dar fara rezultate concrete. Vointa politica trebuie determinata de actiuni conjugate ale partenerilor sociali din TVR, conducere si sindicat. Altele sunt legate de un management mai responsabil si performant. Ce ne opreste sa actionam conjugat pentru depasirea crizei?

Noi am avut o pierdere pe primul semestru 2010 de 77 de milioane de lei. Am ajuns la 51 de milioane la mijlocul anului 2011. Am scazut pe cat am putut pe diferite componente - la filme am inghetat sau chiar am scazut, am taiat de la deplasari... Avem zone unde nu putem interveni pe moment - de exemplu contractele de pe sport. In jur de 55% din veniturile operationale totale se duc in zona de salarii - aici pun tot, inclusiv colaborari. Asta e zona cea mai mare de unde se poate da in jos partea de costuri. Cred ca mai putem gasi 3-4 milioane si din alte parti, dar nu schimba fundamental situatia.

SPUSTV: 18. Dar nu cumva s-au facut prea multe si costisitoare deplasari in strainatate, individual sau in grupuri, de cei care conduc institutia? Si apoi care a fost castigul institutional? Poate ca mai multa economie se impune si la acest capitol.

Dar nu discutam doar despre situatia financiara. Trebuie sa facem in asa fel incat oamenii din institutia asta sa fie mult mai motivati. Eu recunosc ca sunt oameni foarte buni care fac o multime de lucruri fara sa se uite la ceas. Dar am si o atitudine functionareasca in alte parti. Televiziunea a oferit senzatia de stabilitate absoluta, care e foarte proasta. Trebuie sa existe presiune de competitie in interior. Un nivel decent de siguranta - nu spun in sens negativ, ci in sensul ca fiecare trebuie sa-si castige, sa-si apere statutul, sa-si reconfirme pozitia in institutie prin ceea ce face.

SPUSTV: 19. Se stie oare de catre conducerea SRTV cate persoane din institutie s-au imbolnavit sau au murit din cauza conditiilor de munca si de viata de la locurile de munca interne si din afara institutiei, precum si din cauza unor activitatii riscante sau irational organizate?

O sa mi se spuna ca in Contractul Colectiv de Munca era prevazuta si solutia concedierilor colective. Dar asta insemna sa dau intre 15 si 20 de salarii compensatorii. De unde sa am acesti bani, cand sunt oricum cu un mare minus? Rep.: Ce se va intampla daca planul de restructurare nu va fi aprobat de CA? A.L.: Realitatea financiara e de asa natura incat trebuie sa facem acest lucru. Poate se va lucra la nuante, detalii. Avem deficitul de 50 de milioane de lei. Daca nu pun de acord veniturile si costurile, nu mai putem functiona. Datoria mea ca sef al acestei institutii e sa vin si sa conving lumea. Eu cred ca vor intelege ca nu avem solutii. Imi dau seama ca nu e nimeni bucuros, lucrurile nu sunt placute, dar sunt necesare. Rep.: Ce asteptari aveti in dialogul cu sindicatele? A.L.: Eu am fost dezamagit de felul cum am interactionat cu sindicatele, am facut eforturi cu totul speciale la inceputul acestui an, cam doua luni am discutat, le-am spus ce se va intampla, ca vor fi probleme... Eu sunt dator sa fac tot ce imi sta in putinta sa conving. Atunci (la inceputul anului - n.r.) am pus toate hartiile pe masa, le-am spus de pe atunci sa renuntam cu totul la primele de vacanta. Nu puteam sa mergem cu prime de vacanta cand nici bancile nu au prime de vacanta. Ce am reusit? Am limitat primele de vacanta. Dar e o cedare minimala, cand avem probleme majore de sustenabilitate financiara in institutie.

SPUSTV: 20. Conducerea SRTV sa nu uite ca s-a folosit impotriva SPUSTV si in folos propriu, de un sindicat obedient, condus de lideri croiti pe avantaje personale si in dauna masei sindicale si salariale, inapt sa-si obtina reprezentativitatea pe cai morale, fapte pentru care a si fost parasit recent de membrii sai de sindicat. In relatia cu SPUSTV, conducerea SRTV doar a mimat dialogul social, crezand ca daca au la indemana un sindicat fantomatic este suficient, desi noi ne-am aratat disponibilitatea la dialog sincer, transparent si constructiv, in folosul egal al partilor negociatoare si in beneficiul salariatilor, activitatii institutiei si a telespectatorilor nostri.

Pe de alta parte, se pare ca se uita intentionat de catre conducerea SRTV ca salariatii au acceptat tacit, ani de zile, sa nu li se mareasca salariile, ca nu li s-a acordat indexarea, ca mai recent le-au fost suspendate bonurile de masa si primele de vacanta, ca nu li s-au platite toate orele suplimentare, zilele de sambata si duminica, de sarbatori legale in conditiile in care salariile, sporurile si alte beneficii ale conducerii au ramas neschimbate sau cu impact minor? Curbe de sacrificiu doar pentru executanti, dar nu si pentru sefi. E moral, e etic?

In orice institutie exista lideri informali, oameni respectati care nu au neaparat pozitii formale de conducere. Ma bazez ca voi discuta cu o parte dintre ei punandu-le pe masa situatia. De cele mai multe ori oamenii se leaga - e o zvonistica cumplita in institutie - de zvonuri fantasmagorice, ca s-ar desfiinta studiourile teritoriale, ceea ce e o prostie, studiourile teritoriale sunt stipulate prin lege, nu ai cum sa le desfiintezi. Sau ca as fi angajat 1300 de oameni. Pot sa va zic ca am angajat oameni de la inceputul mandatului, e un plus de 80 de oameni fata de inceputul mandatului meu intre plecari si venirii. Dar o parte s-au dus pe studioul din Tg. Mures, care abia a inceput sa functioneze. Pe perioada asta va trebui, evident, sa inghetam angajarile. Dar problema nu e ca se fac angajari, problema e ca avem balast.

SPUSTV: 21. Sa ne fie cu iertare, dar zvonistica este lansata si intretinuta tocmai de cei care dau tot felul de interviuri in mass-media, in care se afirma tot felul de masuri care mai de care mai draconice si fanteziste si care, in parte, nu au nimic comun cu realitatea institutionala. In loc sa se promoveze dialogul constructiv cu salariatii si reprezentantii lor competenti si legitimi, sunt preferati tot felul de consilieri si institutii de consulting din strainatate, chipurile experte in domeniu, carora le sunt platite sume exorbitante si ale caror concluzii nu sunt folosite daca nu sunt agreate de platitor. A se vedea demersul lui Tudor Giurgiu care i-a adus pe Gordon si Delloite pe multi bani din bugetul SRTV, care a transferat catre CNC banii SRTV, alimentandu-si viitorul cinematografic dupa incetarea calitatii de PDG al SRTV, in cardasie cu unii membrii ai Consiliului de Administratie de atunci. Iar hotia nu a fost niciodata pedepsita, dar acum au de suferit salariatii, productiile tv si platitorii nostri de taxe (telespectatorii). Apai de...

SPUSTV: 22. „Balastul” a fost adus de cei din zona politica (pentru a plati clientela politica) si instalat in locuri caldute, bine platite, care nici nu reclama prezenta la serviciu, nu in sectoarele reale de munca, unde exista conditii grele si de risc, subdimensionate in raport cu munca, cu programele si unde salariile sunt modeste. Aveti mana libera din partea SPUSTV sa scapati institutia de acest balast.

SPUSTV: 23. Dar ce ziceti de „balastul menegerial” care nu a fost in stare sa determine un rating mai bun, aducator de publicitate, deci de bani in buget, care isi depaseste bugetul lunar al directiei, creand grave prejudicii financiare institutiei, care are un comportament vizibil subordonat politic prejudiciind imaginea generala a institutiei, care nu este in stare sa valorifice resursele materiale si arhivistice ale institutiei, care nu este in stare sa ia masuri de reducere a cheltuielilor inutile cu emisiuni indoielnice, paguboase, care nu sunt in stare sa introneze o stare de ordine si disciplina institutionala, de reala responsabilitate, de emulatie artistica, creativa si competitie, implinindu-si menirea si obiectivele inserate in legea de organizare si functionare? Dar faptul ca au mucegait pe functii pe care nu le mai onoreaza demult (daca le-au onorat vreodata), de parca ar fi pusi acolo dupa sistemul monarhic, pe viata.

E imperios necesar sa facem aceasta restructurare.Obiectivul financiar nu e negociabil. Trebuie sa echilibrez bugetul institutiei: 50 de milioane reducerea costurilor. In rest putem discuta, atat timp cat ne incadram in suma respectiva, atat timp cat partenerul social vine cu un plan general realist.

SPUSTV: 24. Noi intelegem ca sunteti prins in falcile politicului (putere – opozitie), dar nu e corect sa plateasca salariatii executanti jocul murdar al politicului si erorile si hotiile managementului, facute de-a lungul timpului.