Stimati membrii ai Consiliului de Administratie

SPUSTv va cere oficial sa puneti capat situatiei incordate create in SRTV urmare a propunerii Comitetului Director de a reduce timpul de lucru cu reducerea corespunzatoare a salariului si sa respingeti aceasta initiativa a conducerii executive a Televiziunii Romane. Motivele pe care SPUSTv le-a tot prezentat atit in communicate oficiale cit si direct in sedintele de CA, dovedesc fara dubiu ca aceasta initiativa este una fara un fundament solid lansata de un organism, Comitetul Director al SRTV, care pana acum nu a dovedit ca este in stare sa ia cele mai bun e decizii pentru Televiziunea Romana. Doamnelor si domnilor membri in Consiliul de Administratie al Televiziunii Romane, va cerem inca o data sa anulati aceasta masura aberanta si lipsita de logica intrucat:

· Art. 52 alin 3 din Codul Muncii se refera la acele situatii de exceptie prin care activitatea unei organizatii este afectata din motive economice, structurale, tehnologice sau similare. Ori, activitatea SRTV si a altor televiziuni, trece periodic prin etape de reducere a productiei. Aceeasi periodicitate este constatata si in invatamant, magistratura, parlament etc. fara ca salariile profesorilor, magistratilor sau parlamentarilor sa fie afectate. In aceste conditii, consideram incercarea Comitetului Director de a implementa aceasta masura ca fiind un abuz si o incercare de incalcare a contractelor individuale de munca, in conditiile in care, spre deosebire de furnizorii de filme, licente etc, acestea nu contin masuri sanctionatorii pentru angajator.

· Incapacitatea Comitetului Director de a fundamenta corect si concret masura reducerii timpului de lucru demonstreaza ca de fapt se incearca o adaptare a situatiei care sa se “potriveasca” art 52 alin 3 din Codul Muncii si nu invers, respectiv, aplicarea Codului muncii pe o situatie creata din motive obiective

· Exista semnale ca aceasta masura va fi aplicata discretionar si discriminatoriu

· Decizia va afecta in special categorii de personal care se regasesc la limita de jos a grilei de salarizare, respectiv aproape 950 de salariati care au salariul minim (aproape jumatate din salariatii SRTV).

· Pana in momentul de fata coordonatorii structurilor nu au schitat macar ” modelul” de desfasurare a activitatii rezultat in urma implementarii acestei masuri, existand indicii ca in unele departamente activitatea nu va suferi nicio modificare in vreme ce salariatii vor primi salarii reduse cu 20 %. Mai mult, in lunile iulie, august si septembrie sunt programate majoritatea concediilor de odihna, perioade in care activitatea celor aflati in concediu este efectuata de cei ramasi in activitate. Avem ferma convingere ca intr-un program de lucru de 4 zile din 5 va fi imposibil ca un singur salariat sa reuseasca sa duca la indeplinire sarcinile cuprinse in doua fise de post.

· Nu in ultimul rand, pana in momentul de fata au fost identificate suficiente elemente care sa conduca la anularea acestei masuri in instanta, ceea ce va creea o noua problema: pe langa dezechilibrul in desfasurarea activitatii, sumele “economisite” acum pe aceasta cale vor trebui restituite salariatilor si vor deveni o alta presiune pentru cash-flow-ul si asa insuficient.

Acestea sint doar citeva dintre motivele pentru care aceste “initiative” trebuie anulate! Puneti-va in locul angajatilor Televiziunii Romane obligati de citiva ani sa suporte conduceri lipsite de orice competenta manageriala, preocupate doar sa isi rotunjeasca propriile conturi in banca, sa serveasca patronii politici care i-au trimis sa fie sefi in TVR si atunci o sa intelegeti cit de aproape sintem de dezastru si cum ne-a ajuns cutitul la os! Ne-am saturat sa suportam si sa platim mereu pentru ca politicienii acestei tari, altfel niste NIMENI fara o revolutie coordonata din TVR, isi bat joc de un simbol al Revolutiei!

Biroul Executiv al SPUS TV