COMUNICATJoi, 08 octombrie 2015 a avut loc sedinta Consiliului Director al Sindicatului Pentru Unitatea Salariatilor Tv – SPUSTV, sindicat reprezentativ in Societatea Romana de Televiziune.A fost prezent domnul Ion Popescu – Presedinte CNS Meridian.
Ordinea de zi :
1. Prezentarea stadiului negocierilor dintre sindicatul reprezentativ la nivel de unitate si Administratia SRTV, in vederea incheierii CCM 2015-2016;
2. Analiza procesului de strangere de semnaturi in vederea declansarii GREVEI;
3. Stabilirea calendarului pentru alegerile SPUSTV;
4. Discutii in vederea elaborarii unui nou Statut al SPUSTV (punct introdus pe Ordinea de zi la propunerea auditoriului).
5. DiverseReferitor la punctul 1 de pe Ordinea de zi:

Domnul Dragos Bocanaciu – Presedintele SPUSTv a reamintit care sunt cele 9 puncte ramase in divergenta, in negocierile dintre partenerii sociali in vederea incheierii unui nou CCM.
Acestea sunt:
- 4 tipuri de AJUTOARE BANESTI pentru situatii exceptionale (casatorie, nastere copil, accident/imbolnavire grava, deces);
- TICHETE CADOU acordate de Craciun copiilor salariatilor SRTV cu varste de pana la 16 ani;
- SALARIUL MINIM in SRTV;
- INDEMNIZATIA DE PENSIONARE;
- PRIMA de FIDELITATE;
- SALARII COMPENSATORII – acordate in cazul concedierilor individuale/colective din motive ce nu tin de persoana salariatului.
S-a readus in discutie comportamentul jignitor la adresa salariatilor Televiziunii Romane, exprimat public in mediul virtual de catre domnul avocat Catalin Nita, membru in comisia de negociere a CCM, ca reprezentant al Administratiei SRTV.
A fost reamintit calendarul ultimei runde de negocieri ce se intinde, conform acordului partenerilor sociali, pana la data de 30 octombrie 2015.

Referitor la punctul 2:

Din analiza situatiei prezentate de conducerea sindicatului s-a constatat ca este necesara o mai buna mobilizare a liderilor grupelor sindicale in vederea indeplinirii conditiilor legale pentru declansarea GREVEI de advertisment si a celei generale, ca urmare a notificarii ITM privind conflictul colectiv de munca din SRTV, generat de inexistenta unui CCM aplicabil la nivel de unitate.
Numarul membrilor SPUSTv ce si-au exprimat in scris acordul de participare la GREVA se apropie de pragul minim legal, totusi, pentru a putea trece la aceasta etapa a luptei sindicale este nevoie de sprijinul cator mai multi dintre cei care sunt sindicalisti.
Sindicatul reprezentativ este singurul indreptatit conform legii sa declanseze conflictul colectiv de munca in SRTV. Pe cale de consecinta, legalitatea grevei depinde numai de numarul semnatarilor membri SPUSTv.

Participarea la greva este benevola, prin acord scris si este permisa tuturor salariatilor SRTV.

S-a aprobat ca termen limita pentru colectarea tabelelor cu semnaturi de adeziune la GREVA, data de 02 noiembrie 2015.

Referitor la punctul 3:

S-a adoptat prin vot calendarul organizarii alegerilor in cadrul SPUSTv.
Astfel, in intervalul 26 octombrie - 20 noiembrie 2015 vor fi organizate alegeri la nivelul grupelor sindicale, urmand ca in data de 27 noiembrie sa aiba loc Adunarea Generala a SPUSTv ce va desemna prin vot componenta Biroului Executiv.

S-a aprobat prin vot Comisia Electorala ce se va ocupa de organizarea si desfasurarea alegerilor cu următoarea componenta: Anca Marchidan, Valentin Budeanu, Victor Chivu, Horatiu Ionescu si Roberto Murineanu.

Referitor la punctul 4:

S-a adoptat prin vot componenta unui grup de lucru care are ca sarcina colectarea propunerilor de modificare ale articolelor de statut, provenite de la membrii SPUSTv, precum si, analiza si sinteza acestora si inaintarea datelor catre domnii Ion Albu – jurist, prim-vicepresedinte CNS Meridian si Gabriel Uluitu – avocat specializat in dreptul muncii, in vederea eleborarii formei juridice adecvate ale textului noului Statut al SPUSTv.
Grupul de Lucru are urmatoarea componenta: Anca Marchidan, Ion Stavre si Victor Chivu