Dragi Colegi,În aceasta noapte (26iunie 2015) la ora 24.00 s-au încheiat negocierile pentru un nou CCM la nivel de unitate, conform termenului convenit în prima sedinta.

Vă informăm că negocierile au eşuat, drept urmare incepand de luni vom demara procedurile pentru declansarea etapei de mediere și conciliere.

Mandatul Comisiei de Negociere a SPUS TV, transmis pe toate canalele de comunicare de membrii noștri de sindicat, a fost unul clar:
* Mentinerea tuturor drepturilor salariale care recompenseaza munca activa (sporul de noapte, sporul de sâmbăta și duminica, sporul de ore suplimentare, sporul acordat cu ocazia sarbatorilor legale).
* Introducerea sporului pentru programul fractionat de lucru.
* Corelarea în permanenta a salariului de baza minim brut din SRTv astfel încât acesta să fie cu 30% mai mare decât salariul de baza minim brut pe țara garantat în plata.
* Pastrarea sau chiar majorarea salariilor compensatorii acordate în cazul concedierilor individuale sau colective.
* Mentinerea într-un cuantum cât mai apropiat de cel din prezentul CCM a tuturor celorlalte beneficii (ajutoare materiale, prima de fidelitate si pensionare, indemnizatia suplimentara de concediu, spor de vechime, zile de concediu de odihna)

În ultima zi de negociere s-a convenit asupra urmatoarelor drepturi:
* diurna de deplasare interna - 37 lei
* spor pentru orele suplimentare prestate peste programul normal zilnic – 100%
* spor pentru activitatea prestata în zile de sărbători legale și religioase - 100%
* spor pentru orele lucrate în timpul nopții de 25 % + 3 zile suplimentare la concediul de odihna al salariatilor care lucrează mai mult de 144 ore în acest regim, pe o perioada de 6 luni
* spor de vechime la nivelul actual
* numărul zilelor de concediu de odihna la nivelul actualului CCM

Motivul care a condus la eșecul negocierilor a fost oferta finala inaintata de Comisia de Negociere a Patronatului privind urmatoarele doua drepturi:
* salariul minim pe unitate în valoare fixa de 1300 lei.
* spor pentru activitatea prestata în zilele de sâmbăta și duminica 100%.

Conditia Comisiei de Negociere a Patronatului pentru acordarea acestor doua beneficii a fost renuntarea în totalitate la urmatoarele drepturi:
* ajutoare materiale (deces, boala, căsătorie, naștere copil)
* prima de fidelitate
* prima de pensionare
* indemnizatia suplimentara de concediu
* diminuarea drastica a numarului de salarii compensatorii în cazul concedierilor individuale și colective (intre 1 și 4 salarii de baza, în funcție de vechime)
Contractul Colectiv de Munca sa aibă valabilitatea pana la data de 31.12.2016

Analizand oferta, Comisia de Negociere a SPUSTv a concluzionat ca este inacceptabila din urmatoarele motive:
1. Aproximativ 1200 de angajați nu ar mai beneficia de corelarea salariului de baza minim brut din SRTv pe toată durata viitorului CCM;
2. Diminuarea drastica a numarului salariilor compensatorii ar fi creat premisele unor concedieri individuale sau colective în viitorul apropiat;
3. În ansamblul ei oferta Patronatului însemna o diminuare valorica substantiala a drepturilor și beneficiilor salariatilor fata de cele din prezentul CCM;
4. Valoarea cumulata a drepturilor propuse a fi mentinute ar fi mult inferioara în comparație cu valoarea cumulata a drepturilor la care Patronatul ne-a solicitat sa renunțam;
5. Toate pierderile financiare ar fi suportate exclusiv de personalul de execuție, fără ca drepturile personalului de conducere să fie diminuate.

Acesta a fost momentul în care reprezentantii Comisiei SPUS TV, deși au dat dovada de înțelegere având în vedere situația financiara a SRTv, au decis ca salariatii sa nu mai deconteze erorile numeroaselor echipe manageriale care s-au perindat de-a lungul timpului la conducerea SRTv.

Nu înțelegem lipsa de disponibilitate a Presedintelui-Director General al SRTv de a discuta cu echipa sindicatului reprezentativ în ultima zi de negocieri, deși acesta își exprimase în numeroase rânduri dorința de a media situația în caz de blocaj.

În următoarele zile vom reveni cu informații legate de acțiunile viitoare ale SPUS TV.

                                                                                      Comisia de negociere

                                                                                                   a S.P.U.S.Tv