MEMORIU

privind încercarea de discriminare şi diferenţiere pe criteriii etnice, regionale a Studiourilor Teritoriale

Având în vedere faptul că Studiourile teritoriale ale Televiziuni Române au acelaşi număr de ore de emisie regională, spaţii egale de emisie pe canalele SRTV, îndeplinesc toate sarcini similare, posibilităţi similare de producţie, vă rugăm să reanalizaţi modul, considerăm noi nefericit, prin care în propunerea de restructurare (diminuare) salarială a Studiourilor le-au fost alocate cifre diferite privind numărul de salariaţi în noua schemă de personal: 100 de salariaţi la TVR Cluj şi Timişoara, 80 la TVR Iaşi şi TVR Craiova şi 60 la TVR Tg.Mureş (conform adresei PDG C555/23.08.2012).

Dacă e să facem o analiză a activităţii celor cinci Studiouri regionale şi prin prisma acoperirii teritoriale, ca număr de judeţe şi populaţie deservită, bazîndu-ne şi pe datele publice ale recensământului din 2012, este de neinţeles cum Studioul cu cea mai mare alocare teritorială, TVR Iaşi – 8 judeţe, 3.979.059 persoane, 38405Km2, cu o desfaşurare liniară pe axa N-S de aproximativ 500Km, al doilea oraş ca număr de locuitori din ţară este cel mai afectat de măsurile de reorganizare (reducerea personalului de la 134 de salariaţi la 80 - adică o reducere de aprox. 42%) în timp ce studiouri cu acoperire net inferioară (TVR Cluj – 7 judeţe dispuse circular şi cu o populaţie deservită de 2.871.239 persoane, respectiv TVR Timişoara – doar 4 judeţe! dispuse circular şi cu o populaţie deservită de numai 1.730.146!!! persoane) primesc la reorganizare un supliment de 20 de salariati!

image

Putem aminti aici şi faptul că TVR Iaşi este lider de necontestat in cadrul Studiourilor teritoriale în ceea ce priveste numărul de premii interne şi internationale (să amintim aici doar premiile APTR si CIRCOM) şi că şcoala de jurnalism de la Iaşi reprezintă un reper important în media din România. Trebuie menţionat că în mod constant TVR Iaşi a fost şi este un permanent pol de sprijin şi de promovare a comunităţilor româneşti din zona Cernăuţi-Ucraina, un partener media deosebit pentru Republica Moldova, un vector important al promovării culturii româneşti în ţară şi peste hotare. Credem că aceasta ciunţire nefericită a schemei de personal a Studioului TVR Iaşi, de peste 42%, în condiţiile în care la toate celelalte Studiouri regionale cifrele vehiculate sunt de maxim 15%, reprezintă o eroare nedorită, rugându-vă în acest sens să susţineţi demersul nostru pentru corectarea situaţiei. Nu dorim decât tratament corect şi EGAL!

Cu deosebită consideraţie,

Eduard Sandu,

Presedinte Sindicat TVR Iaşi

Document original aici .

Protest TVR Iaşi aici .