Anunţ

Sindicatul S.P.U.S.T.V. multumeşte colegilor sindicalişti de la USS-CFR ( Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR ) şi invitaţilor din partea structurilor componente ale Consiliului Naţional al Societăţii Civile (CNSC) pentru solidaritatea manifestată faţă de situaţia actuală din Televiziunea Română, pentru pichetarea din data de astazi, joi, 18 octombrie 2012 de la intrarea Pangratti a Societăţii Române de Televiziune, dar şi pentru luările de cuvânt ale colegilor sindicalişti participanţi la această acţiune.

Joi 18.10 2012 la ora 11,00, sediul Televiziunii Române a fost pichetat, la intrarea dinspre Pangratti, de un grup de reprezentanţi ai structurilor CNSC. Protocolul impus de Primăria Capitalei accepta un număr de maximum 50 de persoane, pentru un interval de cel mult o oră. Deşi în grup restrâns, membrii CNSC au reuşit să-şi facă auzit discursul, în faţa câtorva sute de angajaţi ai SRTv, aflaţi de cealaltă parte a gardului. Aceştia au salutat gestul de solidaritate al CNSC cu aplauze şi lozinci. S-a scandat cuvântul „UNITATE!”.

Au vorbit Denisa Popovici, Doru Drăghici (fost angajat al TVR, cunoscut cu „supranumele” de Balaurul sau Doru Balamuc), Petre Răcănel, Dragoş Popovici, Ionel Leşu, Viorel Rânghilescu şi subsemnatul. Protestatarii au dat citire şi unei petiţii adresate de CNSC lui Claudiu Elwis Săftoiou, preşedintele director general al Televiziunii. La ora 13,30, o delegaţie de 6 persoane din partea CNSC a fost primită la negocieri cu conducerea SRTv.

La întâlnire nu a venit însă Claudiu Săftoiu, ci directorul său de cabinet, Ion Roşioru. Discuţiile s-au purtat pe teme punctuale, reprezentând soluţii de redresare propuse de CNSC, altele decât concedierea colectivă. Delegaţia Consiliului Naţional al Societăţii Civile a solicitat să participe la discuţii şi reprezentanţi ai angajaţilor din televiziune, ceea ce s-a şi întâmplat. Întâlnirea a durat până la ora 14,30. O contribuţie importantă la succesul acţiunii a avut-o Doru Drăghici.

Rămâne de văzut ce i se va transmite preşedintelui director general, ce va înţelege acesta şi ce măsuri va lua. Nu sunt excluse represaliile împotriva angajaţilor. (Miron Manega)

Acesta este textul scrisorii adresate de CNSC preşedintelui director general al SRTv:

DOMNULE PREŞEDINTE DIRECTOR GENERAL

CLAUDIU ELWIS SĂFTOIU,

Noi, Consiliul Naţional al Societăţii Civile, platformă civică însumând aproximativ 60 de entităţi (sindicate, uniuni sindicale, federaţii sindicale, asociaţii, organizaţii, fundaţii, publicaţii), cu un număr total de peste 4.000.000 de membri, vă aducem la cunoştinţă solidaritatea noastră fermă cu situaţia dramatică a angajaţilor din TVR, pe care o considerăm ca fiind provocată în mod ilegitim, imoral, nelegal şi cu rea credinţă. Nu intrăm în amănuntele acestei situaţii care vă incriminează, direct şi indirect, ca principal provocator al ei. Dezbaterea sau polemica pe această temă se desfăşoară deja în spaţiul public, în cadrul dialogului social permis de principiile democraţiei. Ceea ce vrem să vă aducem la cunoştinţă este faptul că, chiar şi în situaţia în care se află acum Televiziunea Română, există soluţii pe termen scurt şi pe termen lung, prin care această instituţie poate fi readusă în circuitul public.

Reducerea numărului de angajaţi nu reprezintă o soluţie în sine, chiar dacă această măsură se impune cu necesitate. Cu atât mai mult concedierea colectivă nu e o soluţie, ci un subterfugiu care maschează incompetenţa. Schema de personal este supradimensionată, e adevărat, dar dacă e să tai, tai din balast, nu din partea funcţională. Cu alte cuvinte, unui organism supraponderal nu-i tai mâinile, picioarele sau capul ca să se încadreze în greutatea optimă, elimini ceea ce i s-a adăugat. În timpul mandatului domnului Lăzescu, predecesorul dumneavoastră, s-au făcut aproximativ 600 de angajări peste schemă, iar în timpul mandatului dumneavoastră aproximativ 200, chiar în condiţiile în care se punea problema reducerii de personal. Ce credibilitate ar putea avea pledoaria dumneavoastră patetică pentru necesitatea imperioasă a măsurilor pe care deja le-aţi demarat, dacă chiar dumneavoastră le sfidaţi?

În criteriile de rentabilizare prin concediere colectivă există şi acela că „minimalizarea cheltuielilor salariale” se va face prin disponibilizarea celor cu mai multe salarii compensatorii. Adică celor cu mai multă vechime. În explicaţia pe care aţi dat-o la obiecţia că măsura este costisitoare, aţi spus că, de fapt, aceasta va aduce economii în viitor, întrucât vechii angajaţi au salarii mai mari. Este un neadevăr enunţat public, domnule preşedinte director general. TOŢI angajaţii de la predecesorul dumneavoastră încoace (conform noii grile de salarizare) au salarii de la 25 de milioane în sus, indiferent dacă e vorba de operator, şofer, tehnician, asistent imagine etc., pe când vechii angajaţi (adică profesioniştii cu experienţă şi studii de specialitate) nu ajung, indiferent de vechime, la această sumă. La partea redacţională lucrurile sunt puţin diferite, dar numai în ceea ce priveşte suma de referinţă, nu şi în ceea ce priveşte discriminarea dintre noii şi vechii angajaţi. Unde este economia, domnule preşedinte director general?

În privinţa moralităţii şi corectitudinii procesului de evaluare a personalului, ştim, nu e nevoie să confirmaţi sau să infirmaţi, că formularele acelea de adeziune sunt în realitate cereri de demisie, prin care conducerea SRTv vrea să obţină consimţământul victimei de a fi executată.

Colapsul instituţiei nu s-a produs singur, domnule preşedinte director general! Banii publici care ar fi trebuit să întreţină Televiziunea n-au dispărut de la sine ci, fie prin management dezastruos, fie prin sustragere, pur şi simplu. O expertiză judiciar-contabilă ar putea clarifica situaţia iar cei vinovaţi pot fi puşi sub urmărire penală şi obligaţi să returneze pagubele. Dumneavoastră, domnule preşedinte director general, vreţi să recuperaţi aceste pagube de la cei care nu le-au făcut, iar asta ni se pare nu numai imoral, ci chiar penal. Gestiunea fondurilor din televiziune n-o fac redactorii, tehnicienii sau operatorii pe care vreţi să-i concediaţi, ci cei care vor să-i concedieze.

Domnule preşedinte director general,

Ne identificăm necondiţionat cu revendicările angajaţilor din TVR din scrisoarea adresată Parlamentului şi susţinem poziţia acestora, în calitate de reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi de contribuabili direcţi la bugetul instituţiei.

Salariaţii SRTv se prevalează, în demersul lor către Parlament, de articolul 4 - capitolul V.6 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al SRTv cu privire la obligaţiile personalului angajat, care stipulează că, „în cazul în care salariaţii SRTv constată orice fel de încălcare a legislaţiei în vigoare, a deontologiei sau a principiilor bunei administrări, eficienţei, eficacităţii, economicităţii şi transparenţei, aceştia au obligaţia de a transmite în scris Cancelariei PDG o avertizare de interes public prin care să sesizeze faptele încălcate".

Noi, Consiliul Naţional al Societăţii Civile, vă somăm, în numele celor peste 4 milioane de telespectatori, membri ai structurilor CNSC, dar şi al tuturor contribuabililor la existenţa TVR, să maifestaţi respect faţă de noi şi să treceţi la măsuri de eficientizare reale. Nu prin concediere colectivă, ci prin strategii de management, în termeni de legalitate şi constituţionalitate.

Autor: Miron Manega