Domnule Preşedinte Director GeneralSPUSTv constată cu stupoare că intenţiile dumneavostră de a distruge Televiziunea Română nu au fost eliminate de filtrul bunului simţ de care susţineţi de fiecare dată că ţineţi cont. Am aflat din interviul pe care l-aţi acordat ziarului Gândul că nu aţi renunţat la ideea inchiderii Televiziunii Române pe care un Parlament, cu bunele şi relele sale, v-a desemnat să o conduceţi şi să o redresaţi.

Domnule preşedinte, pentru a apela la o soluţie ca cea pe care o susţineţi dumneavoastră nu este nevoie decât de inteligenţa unui copil de 4 ani care, în momentul în care realizează că jucaria preferată nu mai merge o arună imediat în loc să îi schimbe bateriile.

În contextul în care în 9 luni, în SRTV nu au fost încercate decât soluţii de a desfiinţa şi a reduce salariile şi aşa mici ale realizatorilor de televiziune, dumneavoastră vorbiţi acum despre instituţia noastră pe un ton dispreţuitor şi o caracterizaţi ca pe un ultim bastion al comunismului pe care trebuie să îl eradicaţi.

Domnule preşedinte, sindicatul reprezentativ din SRTV v-a oferit nenumarate soluţii de a stopa declinul financiar al acestei instituţii, soluţii pe care le-aţi ignorat însă ele presupuneau zile şi nopţi de stat în birou pentru a fi puse in aplicare. E drept că salariul de peste 3.000 de euro pe care îl primiţi pentru cele 8 ore pe care le staţi la serviciu este insuficient pentru efortul dumneavoastră.

Acuzaţi CA-ul că v-a blocat iniţiativele de reorganizare a Televiziunii Române. Poate că tot aici ar trebui să mulţumiţi membrilor Consiliului de Administraţie că a anulat încercarea Direcţiei Economice, aflată în sub directa dumneavoastră coordonare potrivit organigramei şi a fişei postului, de a comite una din cele mai mari ilegalitaţi din istoria unei instituţii publice şi anume renunţarea la demersurile legale şi obligatorii de a se recupera 24,5 milioane de lei de la Splendid Media, bani facuţi pe munca angajaţilor SRTV pe vremea când dumneavostră nici nu visaţi să ajungeţi PDG.

Vă plingeţi că nu aţi reuţit să îi convingeţi pe membri CA să reducă salariile din SRTV cu 20 la sută şi aţi declarat că eraţi primul care aţi fi renunţat la câteva zeci de milioane din leafă pentru binele Televiziunii Române. Ştiţi însă domnule preşedinte că aproape 1000 de angajaţi ai TVR au salariul minim pe funcţie? V-a interesat vreodată să aflaţi că realizatori cu premii internaţionale câştigă 2200 de lei net după o carieră de 30 de ani de televiziune?

Aţi încercat să aruncaţi vina pentru un eventual blocaj financiar pe umerii sindicatului care, în opinia dumneavoastră, a obţinut un contract colectiv de muncă împovărâtor pentru Televziune. Aţi declarat în Parlament că daca nu veţi ajunge la o inţelegere cu noi, în primavara TVR se inchide inducând astfel ideea că vinovaţi suntem noi pentru falimentul TVR şi nu dumneavoastră sau ceilalţi preşedinţi incompetenţi sau probabil corupţi care au condus în ultimii 20 de ani Televiziunea Română.

SPUSTv v-a oferit în nenumarate rânduri soluţii care ar fi putut stopa măcar declinul financiar al instituţiei. Blocarea angajărilor, renunţarea la contractele de colaborare, elaborarea unor sisteme de evaluare profesională corecte, solicitarea catre DNA şi Parchet de a incepe cercetarile în ceea ce priveşte neregulile sesizate de Curtea de Conturi, plafonarea salariilor nesimţite, refacerea regulamentelor interne şi a procedurilor, reînceperea cursurilor de perfecţionare, eficientizarea activitaţii de colectare a taxei TV, reducerea cheltuielilor cu energia electrică irosită cu nonşalanţă şi multe alte lucruri pe care un manager competent le aplică imediat intr-o instituţie in dificultate v-au fost propuse si sugerate de sindicat, in condiţiile în care atribuţiile unei organizaţii sindicale sint cu totul altele. Am facut-o însă cu bună credinţă, în ideea că aveţi nevoie de opinia unor oameni care cunosc de mii de ori mai bine televiziunea decât un membru al CA, paraşutat politic în această funcţie.

Toate propunerile noastre au fost ignorate însă şi singurele soluţii la care aţi vrut să apelaţi au fost reducerea salariilorşi ameninţările cu disponibilizarea a sute de angajaţi şi închiderea Televiziunii Române. Adică inchiderea acelei instituţii de unde, de bine de rău, cu multe semne de întrebare şi zone încă neclare, a pornit acea revoluţie fără de care probabil ca nici dumneavoastră nu aţi avut notorietatea de astăzi.

Este uşor să distrugi domnule preşedinte şi recunoaştem că este infinit mai greu sa construieşti. Nu e uşor sa reformezi Televiziunea Română. Există o reacţie de a respinge orice schimbare prezentă în firea oricarui om. Poate că de aceea nu sunteţi potrivit pentru aceasta funcţie. Pentru că pentru a conserva ceva bine iţi trebuie un manager dar pentru a schimba mentalităţi îţi trebuie un lider. Iar un lider nu are voie să se exprime niciodată negativ în ceea ce îi priveşte pe cei pe care trebuie să îi conducă. Şi niciodată un lider nu trebuie să se poarte dispretuitor cu cei deasupra cărora se află.

Poate că vreţi binele Televiziunii Române, nu contestăm că este posibil să vă doriţi acest lucru, însă nu aţi aratat-o niciodată aşa cum nu aţi înţeles niciodată că Televiziunea Româna nu înseamnă aparatura, cladiri, maşini sau acea adresă seacă cunoscută de 80% din populaţia României, Calea Dorobanţilor 191. Televiziunea Româna înseamna cei 2450 de angajaţi care si-au petrecut mai bine de o treime din viaţă încercând, şi de cele mai multe ori reuşind, să construiască prima televiziune din viaţa fiecărui român.

Biroul Executiv al SPUSTv