Scrisoare deschisă către Prim-ministrul Romaniei,

Domnul Victor Ponta

Stimate domnule Prim-ministru,

Sindicatul Pentru Unitatea Salariaţilor Tv constată că în ultima perioadă situaţia Televiziunii Române a devenit extrem de gravă. Blocarea conturilor de către A.N.A.F., incertitudinea în ceea ce priveşte viitorul instituţiei, declaraţiile foarte dure pe care le-aţi oferit presei în legatură cu situaţia TVR au condus la o stare de incertitudine în rândul angajaţilor care ne determină să vă adresăm această scrisoare.

Domnule Prim-ministru, S.P.U.S.Tv. vă adresează această scrisoare în numele tuturor salariaţilor din TVR, membri sau nu ai sindicatului reprezentativ, oameni care au încercat cu onestitate să işi facă meseria într-o instituţie în care din pacate de peste două decenii calitatea cea mai preţuită nu a fost cea de profesionist de televiziune ci aceea de servitor al unuia sau altuia dintre partidele politice aflate la putere. De 22 de ani, TVR a fost folosită de fiecare putere politică dominantă atât ca mijloc de propagandă politică dar şi ca mod de recompensare a unor persoane prin numirea lor în Consiliul de Administraţie sau în diverse funcţii de conducere, generos recompensate. Singurul criteriu după care s-au ales în ultimii ani membrii Consiliului de Administraţie a fost obedienţa faţă de o formaţiune politică sau alta, ceea ce a condus la apariţia în acest organism a unor oameni care au avut o singură misiune, aceea de a servi un partid politic ci nu Televiziunea Română.

Domnule Prim-ministru, în ciuda declaraţiilor dure pe care le-aţi avut la adresa TVR, S.P.U.S.Tv. ştie că mesajele dumneavoastră au fost adresate nu salariaţilor ci oamenilor care au condus dezastruos această instituţie pâna acum. De aceea va rugăm să depaşiti acest moment al declaraţiilor şi să actionaţi pentru salvarea unei instituţii care reprezinta în acest peisaj mass-media populat de cancan, singurul factor de cultură autentică. TVR trebuie să supravietuiască pentru că în noianul de televiziuni care speculează doar senzaţionalul şi prostul gust este esenţial să existe un reper în ceea ce înseamnă bunul simţ în mass-media. Şi din acest motiv vă rugăm să faceţi toate demersurile atât în calitatea de şef al guvernului cât şi de copreşedinte al USL, actuala forţă majoritară în Parlament, pentru a declanşa imediat procesul de reformă al Televiziunii Romane. Pentru aceasta trebuie schimbată din temelii structura de conducere a instituţiei şi diminuat la minim rolul politicului în actul administrativ. S.P.U.S.Tv. va sprijini orice iniţiativă de reformă a TVR care să aducă beneficii Televiziunii Române.

Domnule Prim-ministru, în TVR lucrează în acest moment 3.300 de oameni, conduşi de 140 de şefi şi 13 membrii ai Consiliului de Administraţie. Cu bune sau cu rele, aceşti 3.300 de oameni au încercat la fiecare schimbare a puterii să îşi facă datoria faţă de TVR şi să reziste la fiecare modificare a spectrului politic. Aceşti 3.300 de oameni sunt în momentul de faţă pe punctul de a fi sacrificaţi intr-un razboi pe care nu ei l-au început şi pe care nici nu şi l-au dorit. Şi aceşti 3.300 de oameni sunt azi speriaţi şi disperaţi că nu ştiu cum le va arăta viitorul peste câteva luni. Cei mai mulţi dintre ei nu merită asta...

În numele Biroului Executiv al S.P.U.S.Tv

Preşedinte,

Sorin Rada