Catre : Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si a Persoanelor Varstnice
D-nei Ministru Delegat pentru Dialog Social-Aurelia Cristea

    Doamna Ministru,

Situatia economica Televiziunii Publice nu mai este un secret pentru nimeni. De peste 7 ani se afunda in datorii uriase, iar in ultimii doi ani se confrunta cu serioase probleme cu impact asupra relatiilor de munca si implicit asupra dialogului social.

La inceputul anului 2013 in Televiziunea Romana a avut loc o restructurare importanta de personal care a dimininuat numarul salariatilor cu peste 700 de angajati, in urma unui proces de selectie care acum este constestat in instanta de peste 250 dintre fostii salariati. Un numar destul de important dintre acestia au castigat deja si au fost reintegrati, iar altii inca asteapta primul termen. Numarul considerabil de procese castigate pana in prezent demonstreaza ca aceasta restructurare s-a facut cu incalcarea legilor care consfintesc relatiile de munca.

Reintegrarea colegilor care si-au cautat dreptatea in instante apasa acum din nou bugetul de salarii pe care conducerea actuala a TVR l-a construit fara sa aloce sume cu titlu de despagubiri pentru aceasta categorie de cheltuieli. Drept urmare, fara a fundamenta decat pe o depasire a bugetului de salarii, conducerea executiva a TVR incearca acum din rasputeri sa puna pe masa Consililui de Administratie o masura abuziva, respectiv reducerea timpului de lucru de la 5 la 4 zile, cu reducerea corespunzatoare a salariului conform art.52 alin 3 Codul Muncii.

Consideram aceasta masura abuziva intrucat nu se fundamenteaza pe o reducere a activitatii constatata ci provocata de angajator, in scopul reducerii costurilor cu salariile. Nu exista o fundamentare tehnico-administrativa din care sa rezulte ca activitatea s-a redus, cum s-a redus sau cum se va reduce, ci doar o intentie de a diminua activitatea prin introducerea, pe perioada verii, a emisiunilor in reluare.

Pe de alta parte, desi ne-au facut o invitatie la consultari in scopul de a ne informa asupra acestei decizii, nu ne-au pus la dispozitie niciun document sau informatie pe baza carora sa putem formula un punct de vedere documentat conform legii 467/2006. Precizam ca am solicitat aceste informatii in scris, prin adresa inregistrata la Cabinet DirectorGeneral interimar cu nr. C 5533/22.05.2014 dar nu ne-au fost furnizate nici acum.

De mentionat este si faptul ca, in incercarile de redresare financiare nu se constata nici o alta masura de echilibrare financiara, masura reducerii timpului de lucru si a salariilor fiind prima identificata de conducere si nu ultima, asa cum altfel ar fi normal.

Prin urmare nu ne este respectata calitatea de partener social, dialogul fiind redus la discutii sterile si nefundamentate.

SPUSTV a initiat o serie de proteste pentru a arata nemultumirea salariatilor in legatura cu aceasta decizie, printre care greva japoneza. Ca raspuns la aceasta, Dl Director General Interimar Stelian Tanase si-a pus banderola alba, luand in deradere protestul salariatilor.

Dealtfel, lipsa dialogului social se reflecta si in numarul mare de solicitari pe care sindicatul reprezentativ le-a inaintat conducerii in ultimii doi ani, fara a primi un raspuns, fie el si formal. Majoritatea dintre acestea sunt legate de nerespectarea Contractului Colectiv de Munca si nerespectarea conditiilor de munca.

Va rugam sa ne sprijiniti in deblocarea Dialogului Social si in intrarea in legalitate a raporturilor de munca.

Preşedinte SPUS TV
Dragoş Bocanaciu

Preşedinte Sindicatul TVR Cluj
Florin Mureşan