Sesizare către parlament 2.04.2014

Camera Deputaţilor, Domnului Preşedinte Valeriu Zgonea
Senatul României, Domnului Preşedinte Călin Popescu Tăriceanu

SINDICATUL PENTRU UNITATEA SALARIAŢILOR TV, organizatie sindicală reprezentativă la nivelul Societăţii Romane de Televiziune, în conformitate cu prevederile Legii 62/2011 şi care apără şi promovează interesele salariaţilor din instituţie, formulează prezenta

SESIZARE

prin care, informăm conducerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului României, cu privire la modul prin care s-a realizat procedura de audiere a candidaţilor propuşi pentru a face parte din Consiliul de Administraţie al SRTV din data de 31.03.2014 de către membrii Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din cadrul Senatului României.

În fapt,
Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă a refuzat audierea candidaţilor propuşi din partea salariaţilor să facă parte din Consiliul de Administraţie al SRTV conform art.19, al.2, lit.d, din Legea 41/1994 cu modificările ulterioare.

În conformitate cu prevederile textului de lege, Comisia este abilitată în vederea întocmirii unui aviz consultativ motivat, în raport cu listele înaintate de Birourile Permanente ale celor doua Camere, şi care conţin nominalizarile pentru ocuparea unui loc în Consiliul de Administraţie.

În opinia noastră, Comisia de specialitate nu poate proceda la excluderea de la audiere a persoanelor desemnate în conformitate cu legea, ci doar să adopte avizul consultativ prin care, eventual să facă observaţii cu privire la anumite candidaturi.

Necuprinderea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al SRTV, pe argumentul că acesta poate funcţiona cu 9 persoane, adică exact rezultatul excluderii reprezentanţilor salariaţilor, are ca efect prejudicierea gravă a drepturilor şi intereselor salariaţilor, cu atât mai mult cu cât Televiziunea Română se confruntă în această perioadă cu cele mai grave probleme existente de-a lungul întregii sale existenţe, ce pot avea ca efect mutaţii dramatice în structura de personal a instituţiei.

Eliminarea reprezentanţilor salariaţilor din Consiliul de Administraţie al SRTV pune sub semnul ilegalităţii toate procedurile ulterioare, inclusiv de numire a Preşedintelui - Director General al SRTV.

Prin urmare, va adresăm rugămintea de a dispune realizarea procedurii de desemnare a membrilor Consiliului de Administraţie al SRTV în conformitate cu legea.

În drept,
Legea 41-1994 cu modificările ulterioare.
Legea 62-2011 - Legea Dialogului Social

Cu respect,
Presedinte,
DRAGOŞ BOCANACIU
Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV
Membru afiliat la Confederaţia Naţională Sindicală Meridian