SCRISOARE DESCHISA ADRESATA DOMNULUI PRESEDINTE DIRECTOR GENERAL AL SRTV ALEXANDRU LAZESCU

Stimate domnule Presedinte – Director General,

SPUSTV a aflat cu surprindere de decizia domniei-voastre de a pastra calitatea de angajat a doamnei jurnalist de renume mondial Rodica Culcer, desi atat varsta legala de pensionare, cat si limita contractului cu TVR au fost depasite pe 30 mai, respectiv 30 iunie anul curent. Lasand la o parte legalitatea indoielnica a unei astfel de hotarari, ne permitem unele consideratii de ordin moral asupra acestei decizii care se constituie din start intr-un afront la adresa salariatilor pe care ii reprezentam, cat si la adresa opiniei publice:

1. In conditiile crizei economice, cand institutia noastra se confrunta cu serioase probleme financiare, si incercam pe toate caile sa reducem cheltuielile, Dvs. aprobati cumularea cu pensia a unui salariu deloc mic (ambele platite din bani publici). Pentru care merite beneficiaza aceasta persoana de un astfel de tratament preferential ?

2. De cand ocuparea unui post in TVR se obtine printr-o cerere pe care o aproba conducerea institutiei ? Noi stiam ca pentru orice post (daca este liber), TREBUIE organizat un CONCURS. Va rugam sa ne anuntati si pe noi daca s-au schimbat aceste prevederi.

3. Circumstanta agravanta, practic este vorba de ocuparea ilegala, abuziva a unui post de conducere, pentru ca, de pe acest “post de executie”, doamna Rodica Culcer va indeplini “prin delegare, atribuţiile de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport”, si astfel va continua sa ocupe un loc in Comitetul Director al SRTV.

4. In plus, respectivei doamne i s-a permis sa angajeze, mai mult sau mai putin pe usa din dos, prin pseudoconcursuri, persoane care au fie calitatea de a gandi la fel ca dumneaei, intr-o singura directie, prin ignorarea deontologiei profesionale, fie ii indeplinesc comenzile orbeste. Fondul de salarii din SRTV s-a majorat astfel cu peste un milion de euro anual, si sa nu creada cineva ca acesti bani au fost impartiti tuturor salariatilor care muncesc cinstit, pe baza calitatii si cantitatii activitatilor prestate! Acesti bani se duc doar spre persoanele agreate de doamna Rodica Culcer.

Domnule Presedinte – Director general, actiunea Dvs. arunca in aer si cea mai mica urma de incredere pe care salariatii o mai aveau PROBABIL in actuala conducere. SPUSTV se intreaba foarte serios daca sunteti de buna credinta, sau doar un fidel executant al ordinelor venite dintr-o anumita zona politica ?

In asteptarea unui raspuns rapid, coerent si argumentat, conducerea SPUSTV protesteaza si isi rezerva dreptul de a actiona prin toate mijloacele legale care ii stau la dispozitie, pentru reinstaurarea in SRTV a starii de normalitate pe care Dvs. insiva sustineti ca v-o doriti.

Presedinte SPUSTV,

Sorin Rada